Na pytania dotyczące kwestii wyboru ekspresu do kawy, młynka oraz samej kawy odpowia Grzegorz Henning, doświadczony barista z kilkunastoletnim starzem. Znawca w swoich odpowiedziach obala mity dotyczące uwielbianego przez nas wszystkich napoju kofeinowego, doradza, jaka kawa jest najlepsza, zdradza, w jaki sposób parzyć kawę, by była najzdrowsza. Oto kilka najczęściej
Jest to podobny dylemat do tego poruszanego w 1 pytaniu. Wbudowany młynek posiadają zazwyczaj ekspresy automatyczne. A więc jeżeli zależy nam na wygodzie i łatwości w obsłudze wybieramy młynek wbudowany (czyli ekspres automatyczny). Jeżeli jednak nie boimy się „ubrudzić sobie rąk” i chcemy cieszyć się prawdziwym espresso to koniecznie należy wybrać młynek wolnostojący + dobry ekspres kolbowy. Są na rynku dostępne także ekspresy kolbowe z wbudowanym młynkiem. Nie radzimy jednak takiego rozwiązania. Zyskamy przez to niewiele więcej miejsca a w przypadku konieczności odesłania do naprawy tracimy całkowicie możliwość wykonywania kawy. Poza tym wbudowany młynek to narażenie kawy na wpływ temperatury od gorących elementów ekspresu. Niezalecane…