Ekspresy dźwigniowe, dostępne w naszym katalogu sprzedażowym, to profesjonalne urządzenia przeznaczone dla prawdziwych miłośników kawy, przykładających dużą uwagę do procesu parzenia tego wyjątkowego napoju. Sprawdź, czym charakteryzują się takie urządzenia i wybierz model, który spełni Twoje oczekiwania!
Ekspres dźwigniowy to jedno z najbardziej klasycznych urządzeń gastronomicznych. Funkcjonalność sprzętu opiera się na zastosowaniu dźwigni w celu wytworzenia ciśnienia na poziomie odpowiednim i niezbędnym do przygotowania kawy. Ze względu na wykorzystanie takiego mechanizmu, urządzenia dźwigniowe są też określane jako ręczne ekspresy – korzystanie z nich wymaga bowiem użycia siły rąk (oczywiście, nie jest to zadanie wymagające dużego wysiłku fizycznego).
Wśród typowo automatycznych ekspresów, modele dźwigniowe z pewnością stanowią ukłon w stronę tradycyjnych metod parzenia kawy, której smak doceni każdy jej miłośnik.
Do pewnego stopnia taki sprzęt należy traktować jako profesjonalny ekspres do kawy – korzystanie z niego i przygotowywanie za jego pomocą kolejnych filiżanek napoju wymaga bowiem pewnej wiedzy, a już na pewno doświadczenia. W tym bowiem przypadku to od umiejętności baristy zależna jest moc naparu i jego smak. Nieumiejętne korzystanie z ekspresu dźwigniowego sprawić może sporo zawodu i zniechęcić wręcz do dalszych eksperymentów. Konieczne jest zatem, przynajmniej podstawowe, zapoznanie się ze sposobem działania takiego wyposażenia.
Już na pierwszy rzut oka ekspres dźwigniowy kojarzy się z profesjonalizmem, ale i elegancją i klasą. Jednak to nie wygląd urządzenia wpływa na smak kawy, którą można w nim przygotować. Jak zatem działa ekspres dźwigniowy i dlaczego korzystanie z niego wymaga od użytkownika i wiedzy, i doświadczenia?
Przede wszystkim, w odróżnieniu od automatycznych ekspresów, w modelach dźwigniowych to Ty masz pełną kontrolę nad procesem przygotowania kawy – włącznie z koniecznością ręcznego wytwarzania niezbędnego ciśnienia. Do tego w takim ekspresie nie można przygotować napojów kawowych takich, jak cappuccino czy latte – a jedynie bazę do nich, czyli espresso.
W największym skrócie, korzystanie z ekspresu dźwigniowego polega na umiejętnym wydobywaniu smaku z mielonej kawy, której należy dobrać odpowiednią ilość – jej waga ma spore znaczenie dla siły powstającego espresso. Użytkownik ma przy tym wpływ na przebieg ekstrakcji kawy, samodzielnie regulując czas jej trwania czy ciśnienie.
Kluczowym elementem ekspresu jest oczywiście dźwignia. Po jej pociągnięciu uruchomiony zostaje tłok, który znajduje się w cylindrze. To on jest odpowiedzialny za podniesienie ciśnienia, pozwalające na przepuszczenie gorącej wody przez porcję kawy (w części określanej mianem grupy zaparzającej), a następnie przelanie ekstraktu kawowego do filiżanki. Od baristy i jego wprawy zależy, jak długo woda będzie miała kontakt z fusami, zatem jaki ostatecznie smak uzyska napar.
Korzystanie z ekspresu dźwigniowego do kawy wymaga wprawy, ale też cierpliwości – samodzielne dopracowanie procesu parzenia może zająć trochę czasu. Dla kogo zatem takie urządzenie będzie odpowiednie?
Ze względu na możliwość uzyskania wysokiej jakości espresso, po ekspresy dźwigniowe sięgają, przede wszystkim, profesjonaliści. Z takiego sprzętu korzystają wszelkiego rodzaju lokale gastronomiczne, jak cukiernie czy kawiarnie, ale też restauracje i hotele. W takich punktach za obsługę ekspresów tej kategorii odpowiadają zawodowi bariści, którzy są w stanie zadbać o uzyskanie oczekiwanego efektu.
Czy to jednak oznacza, że nasze ekspresy dźwigniowe nie nadają się do użytku domowego, przez prawdziwych miłośników kawy? Wręcz przeciwnie – każdej osobie, która chce cieszyć się kawą o niezwykłym aromacie i smaku, możemy polecić wybór właśnie takiego ekspresu. Owszem, może z początku czeka Cię trochę pracy, jednak wysiłek szybko się opłaci, a kawy serwowane rodzinie i przyjaciołom przejdą do legendy!
Ekspresy dźwigniowe, pomimo możliwych, początkowych trudności z ich obsługą, są urządzeniami mającymi sporo zalet, co warto brać pod uwagę przed wyborem i zakupem. Z punktu widzenia każdego miłośnika gorącej i pysznej kawy, to właśnie możliwość personalizacji jej ekstraktu i dostosowania intensywności do bardzo indywidualnych oczekiwań stanowi największy plus.
Tym, co stanowi kolejną zaletę wynikającą z zakupu ekspresu dźwigniowego, jest jego niezaprzeczalna trwałość. Ze względu na mechaniczne działanie, nie musisz obawiać się, że w najmniej oczekiwanym momencie jakiś z elektronicznych podzespołów przestanie działać. Przy prawidłowym użytkowaniu i odpowiedniej pielęgnacji, ekspres dźwigniowy będzie służyć bezawaryjnie przez wiele lat.
Chociaż nie jest to ekspres automatyczny, model dźwigniowy także jest urządzeniem o sporej wydajności. Sprzęt cenionego producenta może bez trudu pozwolić na przygotowanie od kilku do kilkunastu filiżanek – jedna po drugiej, co oczywiście jest też w dużym stopniu zależne od umiejętności samego baristy obsługującego ekspres.
Chociaż na smak i jakość kawy przygotowywanej w ekspresie dźwigniowym duży wpływ ma użytkownik, to nie można zapominać także o konieczności prawidłowego dbania o stan techniczny urządzenia – dzięki czemu będziesz w stanie każdorazowo uzyskać ekstrakt kawowy o oczekiwanej klasie.
Najważniejszym elementem konserwacji ekspresu dźwigniowego jest jego czyszczenie. Etap ten pozwala bowiem na pozbycie się z mechanizmu pozostałości kawy i jej esencji, które mogłyby wpływać na smak naparu przygotowywanego, na przykład, dzień czy dwa później. Konieczne jest w tym miejscu oczyszczenie wspomnianej wyżej grupy zaparzającej. Również portafilter, czyli element, w którym mocowane jest sitko na kawę, należy dokładnie wyczyścić z pozostałości fusów. Zaleca się, by czynności te wykonywać każdorazowo po przygotowaniu napoju.
Każdy ekspres, w tym dźwigniowy, wymaga również wykorzystania wody. Nowoczesne urządzenia są już standardowo wyposażone w bojler, który pozwala uzyskać odpowiednią temperaturę cieczy. Jednak, jak w przypadku każdego elementu mającego kontakt z wodą, tu również mogą pojawiać się osady z kamienia, które mogą wpływać na smak espresso. Regularne odkamienianie ekspresu dźwigniowego pozwoli nie tylko zadbać o walory smakowe kawy, ale też przedłuży żywotność urządzenia.
Pamiętaj o zachowaniu instrukcji obsługi sprzętu – w przypadku konserwacji, w tym czyszczenia i odkamieniania ekspresu dźwigniowego zawsze stosuj się do wskazówek producenta i korzystaj z detergentów i środków wyraźnie do tego przeznaczonych!
Potrzebujesz dodatkowych informacji lub doradztwa? Skontaktuj się z naszym zespołem, by uzyskać odpowiedzi na nurtujące Cię pytania!
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie
Availability: Produkt dostępny na zamówienie